pondelok 19. novembra 2012

Recyklácia starého šatstva

 


 Aj u vás je to obvyklé, že skrine  praskajú vo švíkoch, ale vždy máte pocit, že si nemáte čo obliecť.   Skrine sú plné oblečenia, ktoré je už obnosené, nemoderné alebo také, ktoré mám už nesedia, sú nám tesné, potrebovali by sme do nich schudnúť, respektíve sa nepáčia. Pýtame sa často čo s tým máme urobiť.  Skúsme si urobiť dôkladnú inventúru svojich skríň a šatníkov.
Rovnako ako každá iná súčasť nášho života vyžaduje si aj oblečenie zodpovedný prístup a síce nemali by sme zabúdať na kontrolu, redukciu, oprava a znova použitie a jeho recyklovanie.
Dbajme nato, aby sa nám oblečenie zbytočne nehromadili, aby sme ho zbytočne nevyhadzovali hľadajme možností ako by sme to mohli inač použiť.


• Oblečenie, ktoré nenosíme ale je v dobrom stave skúsme ponúknuť známym alebo susedom, prípadne ho môžeme ponúknuť na komisionálny predaj v secondhande alebo využiť možnosť predaja na burze cez internet.
• Staršie, obnosené a nemoderné oblečenie môžeme odniesť na chalupu alebo do záhrady, kde sa nám ešte môže zísť pri práci.
• Obnosené šatstvo môžeme tiež ponúknuť charite, krízovým centrám a iným organizáciám, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi. To, čo sa nám zdá bezcenné sa môže ešte zísť  aj ľuďom bez domova (napr. www.notabene.sk ).
• Nemoderné oblečenie sa pri troche šikovnosti  môže premeniť na nápaditý a jedinečný kúsok, stačí len popustiť uzdu tvorivosti a fantázie.
• Mierne poškodené šatstvo sa pokúsme namiesto vyhadzovania radšej opraviť. Ak to nedokážeme sami, určite nájdeme v okolí šikovnú krajčírku.
• Z častí starého oblečenia a handier sa dá vytvori krásna vzorkovaná prikrývka v štýle patchwork. Zo starých textílii môžeme vyrobiť  pohodlný vankúš pre domáceho miláčika.
• Starým dekám sa potešia psíky v útulkoch (napr. www.slobodazvierat.sk ).
• Neznečistené kusy textilu sa môžu použi aj na výrobu handrových kobercov. Ak máme v okolí firmu alebo ľudí, ktorí sa týmto remeslom zaoberajú, skúsme im naše nechcené šatstvo ponúknuť.
• Ak už naozaj nevieme, na čo by sme mohli kusy starého oblečenia použiť, môžu ešte vždy poslúžiť ako handra na umývanie podlahy alebo vyleštenie okna.
• Niektoré slovenské mestá a obce poskytujú možnosť recyklácie textilu.



Redukovať množstvo odpadu zo šatstva môžeme tiež tým, že budeme nakupovať svoje oblečenie v secondhandoch alebo obchodoch s obnoseným šatstvom. V súčasnosti je takýchto obchodov na Slovensku veľké množstvo a ponúkajú nám oblečenie vo veľkej škále kvality aj ceny. Nájdeme tu oblečenie popredných svetových značiek, ale aj kúsky za pár centov. Lacným nákupom v takýchto obchodoch recyklujeme šatstvo, o ktoré už iní nemajú záujem a zároveň pomáhame znižovať množstvo nového oblečenia, ktoré by sa muselo vyrobiť.
 zdroj


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára