štvrtok 10. januára 2013

Koberce z textílii.

 
 
   
   
Možno by ste chceli recyklovať niektoré staré šatstvo na handrové koberčeky, resp. si môžete kúpiť látku špeciálne na háčkovanie koberčeka z nej. Háčkovanie s látkou je veľmi podobné háčkovaniu s vlnou alebo inou priadzou.

Textílie použivané na handrové koberčeky môžu byť z celej rady materiálov, ako sú vlna, bavlna, hodváb alebo hodváb. Je to lepšie aby bol mix rôznych druhov tkanín, pretože zrážanie sa je najviac bežné  najmä u bavlny, vlna a hodvábu. Ak chcete jemnejší, mäkší koberček, zvoľte mäkké tkaniny. Pevné látky sú vhodnejšie na hrubšie koberce. Ak hľadáte určitý odtieň a nemáte poruke látku požadovaného odtieňa môžete ju získať zafarbením nejakej bielej bavlnenej tkaniny na požadovanú farbu.

  Handrové pásiky sú používané v rôznych šírkach od  0,6 - 2,5 cm, v závislosti na druhu koberca a  jeho požadovanej pevnosti. Pri širších pásikoch bývajú koberce hrubšie a ťažšie a ťažšie sa z nimi pracuje. Pri výbere látky majte na pamäti, že mäkší materiál a užšie prúžky sú ľahšie spracovateľné.

Príprava látkových pásikov :

Šikmo strihané pásiky  sú pevnejsie a nezamotávajú sa, preto si preložíme látku aby horizontálne vlákno bolo rovnobežne s vertikálnym vláknom. Vyznačte si šikmú priamku krajčírskou ceruzkou.



Potom si látku rozmeraj a vyznač na požadované široké pásiku, ktoré rozrež alebo postrihaj na pásiky




 spôsob ako sa pásiky budú spájať (zošívať)






 stlačiť šev a rohy látky odstrihnuť


Látkové pásiky zmotáme do klbiek, samostatne podľa farieb, tak aby boli pripravené  na spracovanie.
Iný spôsob spojenia pásikov tzv. "neviditeľné" spojenie, namiesto toho, aby sme zošívali pásiky si prestrihneme konce pásikov a spojíme ich podľa   podľa doleuvedeného  obrázku :



Postup hačkovania oválného koberčeka :

 Čo potrebujeme
Látkové ústrižky cca 1,25 cm široké
Háčik veľkostí  J alebo K   
Na tento koberček môžete tiež použiť hrubšiu vlnu horšej kvality tak, že budete háčkovať z dvoch vlákien. Akokoľvek, látkový koberček však bude pevnejší aj vám dlhšie vydrží.

Počiatočná reťaz z 22 očiek.
Rad 1: KS do druhého očka od háčika, KS do zadnej slučky iba ďalších 20 O; 3 KS do ďalšieho O, otočiť druhu stranu a pokračovať pozdlž druhej strany slučiek 20 KS, 2KS do prvého očka tohto riadku, PO do prvého O. Otočiť.
Rad 2: 1 O, KS do toho istého miesta ako PO, 2 KS do každého z ďalšich 2 KS, KS do každého z ďalších 20 KS, 2 KS do každého ďalšíeho z 3KS, KS do každého ďalšieho z 20 KS, spojiť PO s prvým očkom. Otočiť.
Rad 3:  1 O, 1 KS do toho istého miesta ako bolo PO, KS do každého z ďalších 2l KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do ďalšieho KS) 3x, KS do každého z ďalších 20 KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do ďalšieho KS) 2x, spojiť PO s prvým O. Otočiť.
Rad 4: 1 O, 1 KS do toho istého miesta ako bolo PO, KS do každého z ďalších 2 KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do ďalších 2 KS) 2x, KS do každého z ďalších 20 KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do nasleduj. 2 KS) 3 x, 1 KS do každého z ďalších 20 KS, spojiť s PO do prvého O. Otočiť.
Rad 5: 1 O, 1 KS do toho istého PO, KS do každého z ďalších 21 KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do ďalších 3 KS) 3 x, KS do každého z ďalších z 21 KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do ďalších 3 KS) 2x, spojiť PO do prvého O. Otočiť.
Rad 6: 1 O, 1 KS do toho istého PO, KS do každého z ďalších 4 KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do nasledujúcich 4 KS) 2x, KS do každého z ďalších 20 KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do ďalších 4 KS) 3 x, 1 KS do každého z ďalších 19 KS, spojiť s PO do prvého O. Otočiť.
Rad 7: 1 O, 1 KS do toho istého PO, KS do každého z nasledujúcich 22 KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do ďalších 5 KS) 3 x, KS do každého z ďalších 21 KS, (2 KS do ďalšieho KS, KS do ďalších 5 KS) 2x, spojiť PO do prvého O. Otočiť.
Zostávajúce rady: Pokračujeme týmto spôsobom, zvyšujúc 3 očka okolo oblúku každého rohu umiestnením jedno očko naviac medzi každé navýšenia a každý dodatočný rad (6 navýšení úplne na roh).
Veľkosť požadovaného koberčeka.: Pokračujte v pridávaní radov, kým docielite požadovanú dĺžku a šírku.
 Pridávanie by nemalo byť na jednom mieste, dôležite je ukončiť tretím pridávaním  okolo každého oblúka.   

   zdroj:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára